O poveste cu adevărat impresionantă a fost scoasă la lumină de jurnaliștii britanici, care au relatat cum o mamă din Scoția a fost salvată de două ori de fiica ei în vârstă de numai 6 ani. Micuța a cerut ajutorul aplicației Alexa, de pe telefonul mobil.
Femeia salvată a suferit un transplant de inimă, relatează BBC.
Emma Anderson, din Robroyston, Glasgow, avea 15 ani când a fost diagnosticată cu cardiomiopatie hipertrofică. De la o vârstă fragedă, fiica ei Darcey a aflat că mama ei are „o inimă dureroasă”, dar și că poate cere ajutor, la nevoie, folosind aplicația Alexa de pe telefonul mobil.
Darcey chiar a folosit Alexa de două ori pentru a da alarma atunci când mama ei, în vârstă de 27 de ani, nu s-a simțit bine.
„Am configurat Alexa astfel încât, dacă leșinam sau mă simțeam rău, tot ce trebuia să facă Darcey era să spună «Alexa, cheamă ajutoare», iar aplicația o suna pe mama mea, care locuiește în apropiere”, a povestit Emma Anderson.
„Fetița a trebuit să apeleze la Alexa de câteva ori, ba la un moment dat chiar a chemat singură o ambulanță, când chiar mă simțeam foarte rău. Sunt atât de mândră de ea, este un mic superstar”, a continuat tânăra mămică.
Emma Anderson a explicat starea ei de sănătate la programul Good Morning Scotland, de la BBC Radio Scotland: „Practic, înseamnă că mușchiul care înconjoară inima începe să se îngroașe prea mult și la fiecare bătaie inima bate împotriva unui zid de cărămidă, așa că se deteriorează din ce în ce mai mult, de fiecare dată”.
Gestionată în cea mai mare parte prin medicamente de-a lungul vieții, i s-a spus la un control de rutină că are nevoie urgentă de un transplant de inimă care să-i salveze viața.
„M-am dus pentru controlul de rutină și mi s-a spus că starea mea se agravase foarte tare și că nu mai puteam aștepta acasă pe lista de așteptare, ci trebuia să vin și să fiu trecută pe o listă de urgență, pentru că practic dacă plecam din spital nu mai aveam mult timp la dispoziție”, a spus ea.
„Am intrat în spital și, după câteva luni, inima mea a cedat complet. Am ajuns să fiu conectată la o pompă cu balon aortic, care mi-a ținut inima să bată pentru mine până când am putui spera la un transplant. Și, apoi, la aproximativ 10 zile, am primit un telefon care spunea că este disponibilă o inimă de donator”. Emma a primit transplantul în aprilie 2022, la spitalul NHS Golden Jubilee din Clydebank.
Când a fost diagnosticată pentru prima dată, i s-a implantat un defibrilator intern în interiorul pieptului.
„De la transplant, am acum o viață complet nouă. Pot să merg pe jos la școală, să o iau pe Darcey și să mă întorc pe jos, ceea ce nu puteam face niciodată înainte. De Paște, am reușit să o duc pe Darcey la înot și în parcul de joacă, în parcul de la fermă, lucruri simple pe care nu le puteam face înainte, le pot face acum. Acum sunt capabilă să fiu mămică”, a mai spus Emma.
Emma Anderson a declarat că este veșnic recunoscătoare donatorului său și familiei acestuia pentru ceea ce au făcut pentru ea: „Să primești un transplant este un drum foarte greu, nu este ușor”.
„După operație, am stat mult timp sub suport vital și am urmat tot felul de alte tratamente, iar mușchii mei s-au deteriorat atât de mult încât nu mai puteam merge. Singurul lucru care părea să mă intereseze după ce m-am însănătoșit era să învăț să merg din nou, pentru a putea merge la altar și să mă căsătoresc. Am fost externată cu o săptămână înainte de nuntă, încă mai aveam copci”, a dezvăluit ea.
Potrivit British Journal of Cardiology, aproximativ 28.000 de scoțieni au o afecțiune cardiacă moștenită, cea mai frecventă fiind cardiomiopatia hipertrofică.